Gratis thuisbezorgd vanaf €100,- met iDEAL

Familie wijnhuizen uit Spanje

Familiewijnhuizen Spanje | Vinos QuiXote

Vinos QuiXote werkt ook in deze tijd nog uitsluitend met kleinere, veelal ecologische wijnboeren. Hierdoor kan het eeuwenoude concept, betaalbaar, exclusief en puur, gewaarborgd blijven. Uiteraard is er veel verbeterd in de loop der jaren, maar de uitgangspunten van het maken van natuurlijke wijn blijven hetzelfde. Het begint bij de selectie van druiven. Tweederde van de druiven wordt in juni weggeknipt om de resterende druiven alle kracht van de wijnrank te geven. Daarna worden de handgeplukte druiven geselecteerd voor persing. Omdat de wijnvelden rondom de bodega’s liggen, kan de oogst binnen enkele uren al geperst worden. Oxidatie is hiermee vrijwel uitgesloten waardoor ook geen sulfiet hoeft worden toegevoegd. De filtering van de wijn gebeurt ook op natuurlijke wijze. Dit proces is weliswaar zo’n 40 keer langzamer en kostbaarder dan een chemisch proces, maar het geeft een perfect pure wijn zonder bijsmaak. De houtrijping geschiedt veelal op Frans eiken, hierdoor kan een wijn makkelijk 12 tot 24 maanden rijpen zonder dat het overdadig naar hout gaat smaken. Elke druifsoort wordt apart gerijpt om de evolutie beter te controleren. Eventuele coupage (blending) vindt pas na rijping plaats. Het resultaat wordt duidelijk door te proeven: krachtig, fruitig doch verfijnde wijnen. Zelfs Rosé en Wit worden op deze manier geproduceerd, waardoor er een totaal andere belevenis ontstaat.

De kracht van de familie wijnhuizen van Vinos QuiXote zit hem in de excellente wijnstokken waarvan sommige meer dan 150 jaar oud zijn. Daarnaast liggen de bodega’s op ruim 900m boven zeespiegel. Door de afkoeling van 20 graden die hier ‘s nachts plaats vindt, is de rijping langer en evenwichtiger. Ook het droge klimaat, met weinig schimmels als bothytis en meeldauw, werkt er aan mee om natuurlijke wijnen te kunnen produceren die nagenoeg sulfietvrij zijn maar rijk aan anti-oxidanten.

Wijnstreken

Weidse landschappen, uitgestrekte hoogvlaktes en het authentieke Spaanse leven. Talrijke dorpjes waar nog een bepaalde kalmte te vinden is wat een sterk contrast vormt met het levendige ritme van steden. De wijngaarden zijn te vinden in de hoogvlaktes van centraal Spanje, waaronder La Mancha, Ribera del Duero en Rueda. Het aan de voet van de Pyreneeën gelegen “Somontano” en de Spaanse Champagne streek, ofwel DO Cava in de Penedès. Tenslotte, is de schilderachtige streek van Galicië de enige plaatst ter wereld waar de Albariño groeit. Dit zijn streken waar meer dan twee eeuwen geleden de basis werd gelegd voor de pure beleving van onze wijnen. De natuur helpt de wijnbouw in alle opzichten. De diep rode grond is naast kalkhoudend ook zeer mineraalrijk. Het klimaat is veelal continentaal met de meeste zonuren van Spanje; hete zomers en strenge winters, terwijl er relatief weinig regen valt. De droogte heeft enerzijds tot gevolg dat men weinig last heeft van ziekten, anderzijds dat de wijnen vol en fruitig zijn. De opbrengsten zijn gering, ongeveer 1,5 tot 3 kg per wijnrank, wat intensiteit en aromas ten goede komt.

Klik op de logo’s op de kaart om meer te ontdekken over de wijnhuizen. Kaart wijnhuizen Vinos QuiXote

Lagar de Besada Bodegas Meler Sonsierra Diez Siglos Arrocal Martinez Saez Pago Casa del Blanco Haro/Vinos Quixote Gandesa Planas Albareda

Back to Top
0

Je winkelwagen