Wijnoogst 2019 bij onze bodega Pago Casa del Blanco

De oogsttijd is de belangrijkste tijd van het jaar voor onze wijnhuizen. De oogstperiode noemen we in Spanje; ‘La campaña de la vendimia’ Dit is de periode vanaf de voorbereiding van de druivenpluk tot en met het fermentatieproces. Graag nemen we jullie  tijdens deze spannende periode mee door onze bodega Pago Casa del Blanco voor een kijkje achter de schermen.

Het wijnhuis:

Onze bodega Pago Casa del Blanco is 1 van de 14 wijnhuizen met het Pago DOP status. DOP (Denominación de Origen Protegida) Pago certificeert dat de wijn afkomstig is uit een specifiek geografisch beschermd gebied met een bijzonder microklimaat en een specifieke bodemsamenstelling (terrior). Dit zijn wijnen van bijzonder hoge kwaliteit, de “Grand Cru” wijnen van Spanje. De zeer getalenteerde wijnmaker Antonio Merino staat al jaren aan het roer van bodega Pago Casa del Blanco en is verantwoordelijk voor de creatie van deze uitzonderlijke wijnen.

Het laboratorium:

Tijdens de oogstperiode is het laboratorium een belangrijk onderdeel. Hier testen we de waardes van de druiven om te checken of deze klaar zijn voor de oogst. Het oog en de ervaring zeggen ons veel, maar de lab uitslagen zijn hierin medebepalend. Alle wijnen in wording in de fermentatie depots worden 7 dagen per week getest om de processen goed te kunnen volgen. De belangrijkste waardes die getest worden zijn; PH, Alcohol en Sulfiet.

De druivenpluk:

Het plukken van aantal druifsoorten zoals Airen, Petit Verdot, Malbec gebeurt altijd met de hand.

Ook zijn er druivensoorten welke machinaal geplukt worden met een verfijnde druivenplukmachine. Deze machine werkt heel secuur met zachte, latex materialen waardoor de plant nauwelijks wordt beschadigd en de druiven efficiënt geplukt kunnen worden.

Ondertussen staat de tractor klaar om de druiven direct naar de bodega te vervoeren zodat de fermentatie niet te snel begint en om te voorkomen dat er geen kostbare smaak en kleurstoffen verloren raken. Doordat de tijd minimaal is tussen de pluk en de persing hoeven er geen sulfieten te worden toegevoegd om eventuele oxidatie tegen te gaan.

De druiven sorteren we eerst met de hand waarna vervolgens de druiven van de tros worden gescheiden en de stelen worden verwijderd. Vervolgens worden de druiven gekneusd en komt het sap vrij wat zich gaat mengen met de schillen. De gekneusde druiven met de eerste (zeer intense en smaakvolle) most wordt via een slang direct naar het depot gepompt. We hebben ongeveer 18.000 kg druiven nodig voor 1 depot met bv. Cabernet Sauvignon. Het ervaren team werkt als een geoliede machine en op de meest efficiënte wijze verloopt het oogsten.

Note: De stelen worden verwijderd om overtollige tannine te vermijden. Deze groene tannine smaken bitter, echter de rijpe tannine in de schil van de druif geven wel een meerwaarde aan de wijn en worden daarom in kleinere hoeveelheden verwerkt.

Het fermentatieproces:

De druiven en de most vormen in het depot al de “sombrero” van druiven met daaronder de most. Na afloop van de oogst worden de natuurlijke gisten (Vin Nature) toegevoegd om de alcoholische fermentatie (suiker wordt omgezet in alcohol) te versnellen en te begeleiden.

Note:  De temperatuur kan behoorlijk oplopen in het depot met most tijdens het fermentatie proces, een juiste temperatuur is van essentieel belang voor een goede fermentatie ( Tussen de 22-26 °C) Dit wordt constant gecontroleerd en bijgesteld wanneer nodig.

Tijdens het fermentatie proces wordt de most regelmatig geroerd en de “sombrero” ondergedompeld zodat de sappen en smaken zich goed kunnen vermengen, hierdoor ontwikkelt de wijn zich beter en ontstaan er mooie, ronde smaken. Na ongeveer 10-15 dagen, afhankelijk van de druifsoort zal de alcoholische fermentatie klaar zijn zodat de malolactische fermentatie kan starten.

Note: Ongeveer 4 jaar na de oogst zal de Cabernet Sauvignon 2019 geblend met Syrah 2019
op dronk zijn in onze QuiXote White Label 2019!

Het persen van de most:

De Merlot is ongeveer 14 dagen eerder geoogst en is ondertussen klaar met de alcoholische fermentatie. De most gaat naar de pers. De pneumatische pers perst door duwende en zuigende bewegingen zonder de pitjes hierdoor te beschadigen om overtollige groene tannine te voorkomen.

Tijdens het persen wordt de most al grof “gezeefd”. Het rest “afval” is nog zeer rijk met voedingstoffen en wordt later hergebruikt als natuurlijke voeding voor het terroir.

Hierna gaat de geperste most over in een ander depot en begint de malolactische fermentatie: de 2e natuurlijke gisting waarbij het “bouquet” van de wijn vrijkomt. Merlot 2019 fase 2.

Most wordt wijn:

Na de fermentatie “rust” de most ongeveer 5 tot 6 maanden, de smaak wordt ronder, en een heldere wijn is het resultaat. In maart, april wordt de wijn overgeplaatst naar de houten vaten. De vaten zijn doorgaans gemaakt van veelal Frans of soms Amerikaans eikenhout met medium toasting. Belangrijk dat deze “toasting” subtiel in de wijn verwerkt wordt waardoor het fruit niet wordt afgevlakt. Na een bepaalde periode van houtrijping wordt de wijn gefilterd en gebotteld voor de rijping op fles. De Pago QuiXote wijnen rijpen 12 maanden in hout, en minimaal 24 maanden op fles voordat ze op de markt komen.

Note: De duur van de rijping wordt bepaald door welk type wijn er gewenst is; Roble , Crianza , Reserva of Gran Reserva. In Spanje hanteert elke DO hier eigen regels voor.

Het oogsten van de druiven is het belangrijkste moment voor ons als wijnhuis maar het is slechts een fragment van vele processen welke hierna volgen en vooraf gaan aan het drinken van een goed glas wijn. Een ambachtelijk natuurproduct speciaal gemaakt om vooral van te genieten!

Proost!